Starea proiectelor investiționale in derulare in ZAL “Expo-Business-Chişinău”

05.04.18

În scopul atragerii noilor investitori, Administrația Zonei Libere în colaborare cu Ministerul Economiei și MIEPO, pe parcursul anului 2017 a participat la mai multe evenimente, forumuri de business si întruniri cu diferite delegații ale oamenilor de afaceri, atît din strainătate cît și din Republica Moldova. În cadrul acestor întruniri au fost organizate prezentări privind oportunitățile oferite de zona liberă pentru deschiderea activităților antreprenoriale. Rata ridicată și dinamica pozitivă își are continuitatea și în anul  2018  începutul căruia a fost marcat cu participarea la Expoziția DOMOTEX 2018, care este o importantă manifestare internațională si o ocazie excelentă pentru a întâlni și atrage în Zona Antreprenoriatului Liber ”Expo-Business-Chișinău” potențiali investitori din domeniul producerii de pardoseală și decorațiuni interioare.

În prima decadă a lunii februarie Administratorul Principal Interimar, dnul Veaceslav  Nedelea, a participat la ședința de lucru a Zonelor economice libere , prezidată de către dnul Vitalie Iurcu, Secretar de Stat, referitor la rezultatele economice obzinute de ZAL “Expo-Business-Chişinău” în anul 2017 și prognozele de atragere a investițiilor în perioada 2018 – 2019.

 Pe parcursul anului 2017 rezidenții Zonei Antreprenoriatului Liber (ZAL) “Expo-Business-Chişinău” au inregistrat o dezvoltare continuă și dinamică, marcată de realizarea a citeva proiecte importanțe. Un ritm sporit de activitate  poate fi menționat la următoarele  companii–rezidenți ai Zonei libere:

"Led Market" S.R.L.

Companie cu capital autohton, înregistrătă  în Zona Libera din 05.08.2016

Genul de activitate planificat în Zona Liberă – producera corpurilor de iluminat cu tehnologie LED. Suma investițiilor efectuate de companie este estimată la 40.000 Euro. Numărul de angajați - 25 persoane . În trimestrul II se planifică darea în exploatare a halei de producere unde se vor fabrica sistemele de iluminat eficiente cu tehnologie LED.

Î.M. "Industrial Park Centre" S.R.L.

Întreprindere Moldo-Belgiană, înregistrată în Zona Liberă din 26.11.2014

Genul de activitate al companiei în Zona Liberă – construcția și chiria spațiilor de producere și a oficiilor. Compania dată la moment finisează construcția halei ce va fi utilizată de către actualii sau potențialii rezidenți ai Zonei libere. Pentru construcția acesteia au fost investite cca 200.000 Euro.

S.C.”VamComplex” S.R.L.

Companie cu capital autohton, înregistrătă în Zona Libera din 30.07.2003.

Genul de activitate în Zona Liberă – sortarea, ambalarea, marcarea și alte asemenea operațiuni cu mărfurile tranzitate prin teritoriul vamal al R.M.; activitate comercială externă. În plină desfășurare este construcția unui depozit cu investiții estimate la 100.000 Euro. Acest depozit urmează a fi utilizat pentru stocarea mărfurilor tranzitate prin teritoriul Zonei economice libere.

"Nanocut" S.R.L.

Întreprindere Moldo-Canadiană, înregistrătă în Zona Libera din 11.12.2013.

Genul de activitate în Zona Liberă – fabricarea produselor prelucrate din metal și exportul producției fabricate. Actual dezvolta proiectul investițional prin lucrări de construcție a unei uzine și instalarea utilajului modern importat din SUA/Canada. Volumul de investiții planificat pentru 2018 este de 1.2 mln. dolari SUA.

 

Wood/PARQUET International Trading

Companie cu capital autohton, înregistrătă în Zona Libera din 30.03.2018.

Genul de activitate în Zona Liberă-producerea parchetului stratificat. Proiectul  investițional prezentat de aceste companii prevede următorii  indicatori economici:

Vânzări a productiei fabricate – 1.000.000 USD annual;

Volumul investițiilor – 300.000 USD;

Numărul angajaţilor – 30 persoane, cu un salariul mediu lunar de 450 USD.

Începutul activităţii este planificat pentru trimestrul II a. 2018

Administrația Zonei Antreprenoriatului Liber (ZAL) “Expo-Business-Chişinău” sustine activ toate proiectele in derulare si  investește anual in dezvoltarea infrastructuriii zonale pe urmatoarele directii strategice:

  • înnoirea si menținerea a drumurilor și cailor de acces zonale, efectuarea lucrărilor de marcaj a teritoriului, montarea rețelelor suplimentare de iluminat pe timp de noapte, asfaltarea drumurilor secundare noi construite etc. ;
  • plantarea pe teritoriu și în fața blocului administrativ a materialului săditor si a  florilor,  mentinerea celor existente;
  • amenajarea teritoriului cu containere pentru colectarea  deșeurilor menagere în scopul eficientizării  acestui proces  și anume în  volumul și timpul necesar;
  • susținerea  rezidenților ZAL “Expo-Business-Chişinău” care și-au propus să dezvolte proiectele  investiționale prin lucrări de construcție a halelor noi și instalare a utilajului performant.

Astfel, administrația Zonei economice libere intervine activ în dirijarea proceselor de construcție în așa mod ca una sau alta companie prin lucrările desfășurate să nu creeze dificultăți celor din vecinătate.

Информация