Populația totală a Republicii Moldova este de 3.6 millioane locuitori. Din acest total, 70% sunt multilingvi și 80% cu educație superioară. Salariul mediu lunar constituie aproximativ USD 280/EUR 215, ceea ce este de două ori mai puțin decât în Ucraina și de patru ori mai puțin decât în România și Bulgaria.
Moldova oferă acces la unele din cele mai mari pieți mondiale precum piața Uniunii Europene cu o populație de aproximativ 493 milioane locuitori, piețele fostelor țări CSI cu 278 milioane, și piața turceasca, în dezvoltare rapidă, cu 73 milioane consumatori.
Moldova este unica țară care beneficiază atât de acordul de comerț cu UE cât și de Acorduri Bilaterale de Comerț Liber cu fostele țări CSI.
Din 1 martie 2008, Republica Moldova beneficiază de un regim de comerț preferențial cu Uniunea Europeana, Preferințe Autonome Comerciale (PAC) în engleza Autonomus Trade Preferences (ATP). PAC permite exportul a aproximativ tuturor bunurilor originare din Republica Moldova în Uniunea Europeana, fără restricții cantitative și fără taxele vamale. Durata de valabilitate a acestui regim a fost extinsă până în anul 2015 și mult probabil acest regim va fi ulterior înlocuit de Regimul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA) pentru care Moldova duce negocieri și implementează planul de acțiuni privind recomandările Comisiei Europene. Adițional, încă din 2001, Moldova este membra Acordului de Comerț Liber a Europei Centrale.
Agricultura și Procesare Alimente
Moldova deține peste 2.5 milioane hectare de teren agricol fertil și suficiente resurse de apă pentru a asigura productivitatea înalta a solului. Aceasta împreună cu condițiile climaterice favorabile și predominanța forței de muncă necostisitoare și cu educație superioară, precum și regimurile de liber schimb, formează un mediu favorabil pentru investiții în activitatea economica agricolă.
Asamblare și Producere
Combinația forței de muncă ieftină și educată, și influența regimurilor de liber schimb atrage după sine și profituri în industriile bazate în special pe muncă (ex.:furnizori de automobile, industria textilă etc) și în industriile care sunt afectate de barierele de comerț între piețele Uniunii Europene și CSI.
Logistica
Moldova servește drept locație ideală pentru depozitarea și distribuția bunurilor în Europa Centrală și cea de Est precum și piețele fostelor țări CSI:
Externalizarea Procesului Operațional / Tehnologii Informaționale și de Comunicații
Datorită prezenței predominante a forței de munca ieftine și educate ZEL-G devine atractiv pentru afaceri din sfera:
13.11.20
Procedura de achizitie autospecialaZona Antreprenoriatului Liber “Expo-Business-Chişinău” a fost creată de către Guvernul Republicii Moldova pentru dezvoltarea afacerilor, atragerea investiţiilor străine şi a tehnologiilor și se administrează prin intermediul Administrației Zonei Libere. In cadrul Zonei Libere investitorii au posibilitatea de a lua în locațiune terenuri, oficii, precum și spatii de depozitare închise și deschise.
2018 ZAL Expo Business Chişinău
developed by DevLeader.net