INTERVIU CU VEACESLAV NEDELEA, CONSILIER MUNICIPAL

16.01.20

        1.  Sunteți consilier municipal și Administrator Principal la Zona economică liberă Chișinău. Aveți experiență de muncă în administrare publică și studii în domeniul economic. Care sunt pilonii, pe care se ține economia unei țări și la ce aspecte mai avem de lucru în acest domeniu?

    Într-adevăr sunt Consilier municipal la al doilea mandat. În ambele cazuri, am fost ales, fiind delegat de PDM. Revenind la conducerea Zonei Antreprenoriatului Liber ”Expo-Business-Chișinău”, după expirarea mandatului de Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de Administrator Principal, prezint Zona liberă ca o entitate, care dispune de o infrastructură dezvoltată și unde activează 49 de rezidenți, capitalul statutar al cărora reprezintă 15 țări ale lumii și unde muncesc circa 2200 de angajați. Aici se regăsesc Companii cu renume mondial, cum ar fi: ”Fujikura Automotive MLD” S.R.L. (capital japonez), Î.M.”Firstline” S.R.L. (capital Marea Britanie), ”Nanocut” S.R.L.(capital canadian). Rezidenții Zonei Antreprenoriatului Liber ”Expo-Business-Chișinău” sunt antrenați în producția industrială a mărfurilor de export, a materialelor de construcție, a vinurilor, divinurilor și operațiuni de sortare, marcare, ambalare și alte asemenea operațiuni cu mărfurile tranzitate prin teritoriul vamal al Republicii Moldova, iar originea capitalului rezidenților provine din Rusia, SUA, Germania, Ucraina, Italia, Japonia, România, Israel, Marea Britanie, Bulgaria, Belgia, Turcia, Irlanda și Canada. ZEL-urile din Republica Moldova reprezintă entități, care oferă oportunități investiționale și facilități, inclusiv fiscale, pentru potențiali investitori. Ele sunt, dacă vreți, vitrina Economiei naționale, care pentru a deveni competitivă are nevoie de multe, primordiale fiind investițiile și dezvoltarea infrastructurii. În acest context, vreau să mă adresez potențialelor investitori autohtoni și străini, cu invitația de a veni la noi: ”Statul Vă garantează prin lege protecția investițiilor Dvs. și Vă asigură stabilitate în desfășurarea afacerilor. Administrația, care facilitează activitatea antreprenorială, în Zona liberă, Vă va susține activ în promovarea cu succes a noilor proiecte investiționale”.

         2.  Aveți un CV destul de consistent. Povestiți-ne despre studiile și activitatea Dumneavoastră de muncă.

   M-am născut la nordul Moldovei, în Borosenii-Noi, raionul Râșcani. După absolvirea școlii medii din localitatea de baștină, mi-am făcut studiile universitare la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din capitală, specialitatea ”istorie și metodica muncii educative”, iar apoi și la Institutul Nistrean de Economie și Drept din Bălți, cu specialitatea ”drept”. Ulterior, am urmat și studii postuniversitare, obținând titlul de ”Master în Administrarea de stat și municipală” la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, precum și cel de ”Master în Drept economic” la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Ca tânăr absolvent al Universității Pedagogice, mi-am urmat vocația, fiind repartizat (așa era pe atunci) în calitate de profesor de istorie la Școala medie ruso-moldovenească din orașul Mărculești, raionul Florești, unde am activat doi ani. Ulterior, în 1987 am fost ales în calitate de Prim-Secretar al Comitetului raional Florești al Comsomolului din Moldova, după care am activat în calitate de președinte al Colhozului Firma-agricolă ”Moldova” din satul de baștină, Borosenii Noi, raionul Râșcani, având în subordine 4200 de angajați. Din 1999 locuiesc și activez în Chișinău, unde paralel cu activitatea didactică, am deținut diferite funcții: Inspector General de Stat – adjunct al Inspecției Muncii, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova; jurist la ”Moldtelecom” și la S.A.”Cris-Max”; Director, Direcția de Poștă Chișinău, ÎS ”Poșta Moldovei” (820 angajați). În perioada 2004-2007 am fost Vice-Primar al or. Durlești, mun. Chișinău, asigurând, practic un mandat, interimatul funcției de Primar. Paralel cu aceasta, am activat în calitate de lector superior la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Activitatea mea de muncă, atât la Stat cât și în domeniul privat, reprezintă cumulativ, mai bine de 30 de ani.

        3. Care sunt problemele principale ale orașului? Ce proiecte intenționați să propuneți la vot, în timpul apropiat, care au menirea să le soluționeze?

   Urbea noastră, la fel ca și alte orașe din regiune, are o serie de probleme, majoritatea din ele decurg din infrastructura subdezvoltată și proasta gestionare a treburilor municipale. Chișinăul nu are la moment străzi și curți de bloc reparate, trotuare bune și locuri suficiente de parcare, în schimb, are gherete amplasate haotic, spații publice neamenajate, inclusiv cele ”verzi”, pasaje și treceri subterane delăsate, comerț stradal neautorizat, modalități deficitare de gestionare a piețelor agricole, clădiri-monumente istorice lăsate în paragină, construcții neautorizate sau edificate cu grave abateri de la normele urbanismului și în lipsa Planului Urbanistic General al orașului. Primăria mun. Chișinău este indiferentă față de problemele infrastructurii localităților limitrofe și suburbane, din componența mun. Chișinău. Grație adevărului, vreau să cunoașteți, că nu învinuiesc actuala administrație a Primăriei de această stare de lucruri. A trecut prea puțin timp, de la preluarea mandatului de Primar General. Dar, primele acțiuni bucură, se observă o dinamică și esențial, după mine, se asigură controlul strict a executării dispozițiilor emise, se întreprind acțiuni menite să schimbe starea de fapt existentă. Noi, cei doi consilieri municipali, aleși pe listele PDM, vom sprijini acțiunile administrației municipale, care țin de rezolvarea problemelor enunțate mai sus și vom veni cu proiecte concrete, menite să îmbunătățească starea de lucruri în capitală.

          4. Cum vi se pare actuala componență a CMC și ce așteptări aveți de la mandatul de Consilier Municipal?

   Actuala componență a CMC reflectă pe deplin voința și năzuințele cetățenilor, exprimate în precedentul scrutin electoral. Noi, cei din PDM am fi dorit să fim mai reprezentativi, dar respectăm pe deplin voința chișinăuienilor, exprimată prin vot. Sperăm mult să fim de folos comunității, vom avea o conduită și prestație activă, insistând pe gestionarea eficace și productivă a treburilor municipale, pentru obținerea unui management performant și avansat, cu mai puțină politică și populism ieftin.

          5. Cum credeți, ce aspect va avea capitala peste patru ani?

   Chișinăul va evolua în dinamică, indiferent de performanțele administrației Primăriei. Este o teoremă, care rezultă din experiența vieții. Totuși, dacă Primăria va reuși să gestioneze eficient treburile orașului, avem șansa de a deveni o capitală respectată, un centru cultural, sportiv și turistic regional, mai ales, după funcționalitatea deplină a Complexului cultural-sportiv ”Arena-Chișinău”. Personal, am speranță că peste 4 ani capitala Republicii Moldova va fi un oraș smart și ecologic (verde), cu un centru istoric protejat și restaurat, un Oraș în care să-ți placă să trăiești.

          6. Care sfaturi ale părinților și bunicilor, astăzi, vă servesc drept motto în viață?

   M-am născut la țară. Sunt chișinăuian prin adopție. Aici am învățat și locuiesc o bună perioadă de timp. Sunt profesor de formațiune. Mămica mea a fost profesoară, la fel ca și sora și soția mea. Am crescut într-o familie, unde domina cultul cărților și Limba Română. Apropos, în satul meu era recepționată Televiziunea Română, care involuntar cultiva dragostea de neam, limbă și cultură românească. Mămica mea, profesoara mea de română, Nedelea Ana Ion a plecat la cele veșnice. Dumnezeu să o Odihnească cu Drepții. Ea, mămica mea, în timpuri de tristă faimă, îmi spunea, că limba noastră se numește Limba Română, iar moldovenească, este un ”grai” al acesteia. Părinții m-au învățat să respect oamenii, să-i ascult și să-i salut. Sper, că nu i-am dezamăgit…

         7. Cunoaștem puține detalii despre familia Dvs. Care din acestea, pot fi cunoscute de către publicul larg? Ce ați vrea să le urați în Noul An, chișinăuienilor?

   Sunt căsătorit de 30 ani. Soția – Claudia Nedelea este profesoară de istorie la Liceul Teoretic român-francez ”Gheorghe Asachi”. Împreună creștem un fiu – Veaceslav–Jr, care este elev la liceul mamei. În contextul începutului, anului 2020, familia Nedelea, Vă dorește, Stimați chișinăuieni, un An Fericit și Norocos. Să Vă ocrotească și să Vă păzească Dumnezeu, în acțiuni și fapte.

Informație